Het verhaal van de New Orleans style Cold Brew coffee neemt ons mee op een reis langs de wereld en de geschiedenisboeken. Door de zachtere smaak en mildere bitterheid – dankzij de toevoeging van cichorei en het koude brouwproces – is de koffie toegankelijk genoeg voor de coffee newbie, en toch spannend en rijk genoeg voor de echte koffie fashionista. Reis mee langs de geschiedenis van de Cold Brew New Orleans style.
Van Frankrijk tot cichorei
Wat de Cold Brew ‘New Orleans style’ maakt, is de toevoeging van cichorei bovenop de klassieke gemalen koffiebonen. De gebrande wortel van de cichoreiplant is caffeïnevrij, maar ligt qua smaak dicht bij die van koffie, zij het dan iets zoeter. Net daarom werd cichorei in het Nederland van de 17e eeuw een populaire vervanger voor koffie, toen een erg duur exportproduct uit de overzeese koloniën. Tegen eind 18e eeuw had cichorei de grenzen van het Franse rijk bereikt, waar soldaten in het leger van Napoleon het goedkopere substituut te drinken kregen.
In die tijd hadden natuurlijk niet alleen de Nederlanders een grote veroveringsdrang. Ook de Fransen bezetten o.a. gebieden in de huidige Caraïben en de Golf van Mexico, waar de stad New Orleans zich aan de monding van de Mississipi bevindt. Op die manier bereikte cichorei dus ook ‘de nieuwe wereld’. Toen jaren later de Britten dure belastingen op de invoer van thee hiefen om de wens naar onafhankelijkheid van de kolonies af te straffen, groeide cichorei in populariteit. Wanneer daarbovenop de noordelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog de haven van het zuidelijke New Orleans volledig hadden afgesloten, lag de weg voor het toegankelijke koffie-alternatief helemaal open. De inwoners van New Orleans sloten de drank in hun armen en tot op vandaag krijg je er een zoet kopje cichorei voorgeschoteld wanneer je een koffie bestelt.
Van Kyoto tot nu
Om de opmars en populariteit van Cold Brew volledig te begrijpen, maken we ook nog een korte trip naar het andere eind van de wereld. En ook daar komen de Nederlanders in beeld. Want tijdens hun veroveringstochten in Azië belandden deze onder meer in Kyoto, Japan. Daar ontdekten ze dat de Japanners hun thee niet alleen met warm water, maar ook met koud water brouwden. Een techniek die de houdbaarheid van de drank blijkbaar moet verlengen, want voor de afvaart naar het thuisland aan te vangen, sloegen de Nederlanders grote hoeveelheden van hun eigen gemaakte koud gebrouwen koffie in – een product dat ze kenden vanuit hun kolonies duizenden kilometers van Japan vandaan. Over zee, vond de cold brew zo zijn weg naar New Orleans waar een early adopter (earlier dan dat krijg je ze niet) al snel aan het experimenteren ging met de twee smaken en technieken, met het zachte bakje goud als resultaat.
Hoe maak je de Cold Brew?
- Vul een groot glas met ijsblokjes en plaats het op de NESCAFÉ® Dolce Gusto® machine
- Plaats de Cold Brew capsule in de machine en kies de op een na hoogste stand (150ml)
- Activeer onze unieke koud-extractiefunctie. Hierdoor wordt je koffie koud gebrouwen.
- Geniet van een ongelooflijke zachte en verfrissende smaak die onze Cold Brew biedt.
Een historie van smaak